Fietsbedevaart naar pater Karel

Op zondag 12 juni maakten wij als seminariegemeenschap een bedevaart naar de kapel van Pater Karel in Munstergeleen. Ter ere van de 200e geboortedag van de Heilige pater Karel Houben, heeft paus Fransicus een Heilig Jaar afgekondigd, waarin aan iedereen die een bedevaart maakt naar een van beide bedevaartsplaatsen van pater Karel een volledige aflaat verleend wordt.

Pater Karel werd geboren in december 1821 in Munstergeleen. Nadat hij was ingetreden bij de Passionisten werd hij naar Ierland gestuurd waar hij de mensen die geteisterd werden door een grote hongersnood, de aardappeloogst in Ierland was immers als meerdere jaren volledig mislukt, met hart en ziel bijstond. Reeds vlak na zijn dood in 1893 werd hij al als een heilige vereerd. In 1988 verklaarde paus Johannes Paulus II hem zalig en zijn heiligverklaring volgde in 2007 door paus Benedictus XVI. In Munstergeleen werd in zijn geboortehuis een bedevaartsplaats ingericht en in de schuur van dat geboorthuis werd een kapel aan hem toegwijd, die jaarlijks vele pelgrims trekt.

In de middag vertrokken de seminariegemeenschap en de seminariestaf per fiets van Rolduc naar Munstergeleen, een tocht van zo'n 25 kilometer. Opgewekt, vol devotie en met goed opgepompte banden begaven wij ons naar het heiligdom van Pater Karel. We waren gezegend met ideaal fietsweer; het was stralend weer, niet te heet en de wind was niet te sterk. Na een fiestocht van zo'n anderhalf uur, waar toch maar weer eens duidelijk werd dat we op een uitzonderlijk mooie plek mogen wonen hier in Zuid-Limburg, kwamen we aan bij de kapel van Pater Karel. In de kapel werd de Heilige Mis gevierd, waarna we een korte rondleiding kregen van pater Martin, passionist, die ons over het leven en de verdiensten van pater Karel vertelde.

Na deze rondleiding was het weer tijd om op de zadels plaats te nemen en aan de terugweg te beginnen. Na een dik uur het prachtige doch heuvelachtige landschap getrotseerd te hebben, werden we beloond met een maaltijd van de Amerikaanse restaurantketen met de gouden bogen. Weer opgeladen en vol goede moed waagden we ons aan het laatste stuk van de fietstocht, waarna we moe, met spierpijn in de benen, maar vol vreugde en devotie terugkeerden op Rolduc. 

We zijn vol vreugde en dankbaarheid dat we deze bedevaart als seminariegemeenschap hebben mogen maken, naar het heiligdom van een van de heiligen uit onze streken. We bidden dat Gods zegen, op voorspraak van de Heilige Pater Karel, altijd op het seminarie mag rusten.

Tekst: JdM