Herfstuitstapje naar Fulda

Daags na de plechtige opening van het academisch jaar, trokken de seminariegemeenschappen van Rolduc en Redemptoris Mater erop uit voor het jaarlijkse herfstuitstapje, dat traditiegetrouw het nieuwe studiejaar inluidt. Voor de twee nieuwe studenten die zich kortgeleden bij ons gevoegd hebben was dit een uitgelezen moment om de seminariegemeenschappen en de seminariestaf nog beter te leren kennen.

Op vrijdag 15 september in de ochtend vertrok de bus richting Duitsland om daar een tweedaags bezoek te brengen aan de historische stad Fulda. De stad Fulda is van groot belang geweest voor de kerkgeschiedenis van Duitsland en Nederland. Eén van de belangrijkste missionarissen voor onze streken is daar in Fulda begraven: de Heilige Bonifatius, die nabij Dokkum in Friesland de marteldood stierf.

Tegen twee uur 's middags arriveerde het gezelschap in Fulda, waarna het logeeradres, het bischöfliches Priesterseminar achter de kathedraal, al snel werd bereikt. Nadat ieder zijn kamer had gevonden werden de bedevaartgangers onder het genot van een kop koffie welkom geheten door de rector van het seminarie van Fulda, dr. Dirk Gärtner en ook door dr. Marco Bonacker, die in Fulda een stadswandeling verzorgde. De ronleiding voerde langs de mooiste plekken in het barokke Fulda, en de rijke historie van de stad werd toegelicht, evenals de betekenis van Fulda in de kerkgeschiedenis van Duitsland en de patroon van de stad, Sint Bonifatius. De zeer interessante tour door de stad werd afgesloten met een bezoek aan de Dom, de kathedraal van Fulda. Daar werd op het zeer indrukwekkende en imposante graf van Sint Bonifatius de Eucharistie gevierd. Na de Heilige Mis stond het avondmaal gereed in de eetzaal van het seminarie, dat erg in de smaak viel. De eerste dag in Fulda werd afgesloten in de brouwerij en Biergarten de 'Wiesenmühle', waar door de staf en studenten de dag werd doorgenomen onder het genot van aldaar gebrouwen bier.

De volgende ochtend werden we vereerd met een bezoek van dr. Michael Gerber, de bisschop van Fulda, die samen met ons de Laudes bad en onder het ontbijt van gedachten wisselde met de groep. Na het ontbijt had mgr. Gerber nog kort tijd om met ons te spreken en van gedachten te wisselen over de vorming van priesters in onze tijd en in onze geseculariseerde samenleving. Na deze mooie en interessante ontmoeting begaven we ons naar een van de oudste kerkgebouwen van Duitsland, de Michaelskerk. In deze indrukwekkende kerk uit de achtste eeuw werd de Eucharistie gevierd, waarna we een prachtige rondleiding volgde door de kerk. Deze rondleiding was niet zozeer historisch van aard, maar meer spiritueel: de architectonische kenmerken van de kerk werden op zeer interessante wijze vanuit een theologisch perspectief belicht. Na deze rondleiding was er tijd om zelf door de stad te wandelen, waarna het middagmaal werd gebruikt. Na de heerlijke Lasagne, werd met een bezoek aan het barokke Fransiscanerklooster op de Frauenberg, een heuvel aan de rand van Fulda dat een schitterend uitzicht over de stad bood, het uitstapje naar Fulda afgesloten.

We kunnen terugkijken op een mooi herfstuitstapje, waarin we zijn gezegend met prachtig weer, goed gezelschap en bevlogen gidsen. We bidden God de Vader dat Zijn zegen, op voorspraak van de Heilige Bonifatius, op ons allen mag rusten dit komende studiejaar.

Tekst: JdM