Priesterdagen

Na het jarenlang beproefde concept van de bisdomretraite, dat door Mgr. Wiertz, in het leven werd geroepen, werd er met bisschop Smeets een nieuw begin gemaakt met de ‘priesterdagen’. Anders dan bij de retraite lag nu het accent niet alleen op bezinning, maar ook op navorming en ontmoeting. De priesterdagen begonnen in de avond van 1 maart en duurden tot en met het avondmaal op dinsdag 3 maart.

De priesters kwamen op zondagavond naar Rolduc, waar de dagen begonnen met een gezellig samenzijn in de recreatiezaal van het seminarie. De sfeer bleek al snel bijzonder geschikt te zijn om van dit nieuw concept ook een succes te maken.

Op maandag voorzag het programma in twee blokken van navorming. Na de Eucharistieviering en het ontbijt werden er colleges moraaltheologie (Hendriks) en exegese (Heemels) gegeven. In de middag maakte de bisschop een wandeling met de priesters, om vervolgens nog in een groepsgesprek samen te komen.

Dinsdag was een dag die in stilte werd doorgebracht. Vader abt Malachias van Pey-Echt hield twee inleidingen op het gebed. De avondmaaltijd was dan weer gezamenlijk met de seminaristen en de priesters keken terug op zeer geslaagde dagen.

Ook voor de seminariegemeenschap was de aanwezigheid van deze priesters bijzonder inspirerend. We zien ernaar uit hen nog vaak te verwelkomen.