Rectorsfeest Gent

Op vrijdag 21 februari heeft de seminariegemeenschap het ‘rectorsfeest’ gevierd. In het kader van dit uitstapje zijn we naar Gent, de hoofdstad van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, geweest. Bisschop Van Looy, nog enkele dagen bisschop van Gent, organiseerde een aantal mooie ontmoetingen.

Na aankomst hebben we de H. Mis gevierd in de Sint-Niklaaskerk aan de Korenmarkt. Daarna kregen wij de gelegenheid om deze prachtige kerk te bezichtigen. Na het middaggebed en de lunch - waarvoor het Baafshuis ter beschikking was gesteld - kregen wij een rondleiding in de Sint-Baafskathedraal door de rector van de Kathedraal. Zeer interessant en uitvoerig vertelde hij over de geschiedenis van vooral het altaar van het Lam Gods.

Uiteraard hebben wij ook het altaar van het Lam Gods zelf bezocht dat na acht jaar restauratie weer terug geplaatst is in de Sint-Baafskathedraal. Bij de restauratie werd het 'Lam Gods' ontdaan van een bruine laag en overschilderingen, waardoor het centrale Lam de oorspronkelijke blik kreeg. Het restauratieproces was in 2012 van start gegaan. 'Het 'Lam Gods' is bijna 600 jaar oud, geschilderd door Jan en Hubert Van Eyck. Ook bezochten we het praalgraf van de Roermondse bisschop Lindanus.

Na de rondleiding in de Sint-Baafskathedraal hebben wij de stad Gent bezocht. Langs prachtige gebouwen wandelden we door de stad. Wij hebben de dag afgesloten met een diner in Herzogenrath.

Met dankbaarheid kijken wij terug naar een leerzame en vooral hele mooie dag.