Ontmoetingsdag Priesterstudenten Nederland

Elk jaar komen alle priesterstudenten uit heel Nederland bij elkaar en dit jaar werd deze Ontmoetingsdag Priesterstudenten Nederland (OPN) 2019 gehouden in Schiedam. Al vroeg in de ochtend gingen de studenten van het Grootseminarie Rolduc op pad om met het openbaar vervoer te reizen naar Schiedam. Dat viel nog niet mee: door de geplande spoorwerkzaamheden duurde de heenreis ongeveer 4 uur en de terugreis ruim 5 uur.

Na aankomst werden wij hartelijk ontvangen in het zaaltje naast de Basiliek van de Heilige Lidwina van Schiedam en Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans. Onder het genot van koffie en koek werd een welkomstwoord gehouden en het programma voor die dag bekend gemaakt.  Aansluitend gaf drs. H.M.W. Egging, de rector van de Ludwina Basiliek, een inleiding op het leven van de Heilige Ludwina van Schiedam. Hierna volgde een rondleiding door de Basiliek met toelichting op het leven van de betreffende heilige. Na de rondleiding hebben wij gezamenlijk de eucharistieviering gevierd met als hoofdcelebrant Mgr. A. H. van Luyn, s.d.b., aangezien Mgr. Van de Hende afwezig was voor een bijeenkomst voor de bescherming van minderjarigen in Rome. In deze viering hebben wij in het bijzonder gebeden voor de bijeenkomst in Rome en slachtoffers van misbruik in de Kerk.

Terug in het parochiezaaltje werden de studenten in twee groepen verdeeld, waarvan er één ging wandelen en de ander een spel ging doen in het zaaltje. De wandeling was een rondleiding in de vorm van een gebedswandeling. Op plaatsen die die met de verering van de H. Ludwina verbonden zijn kregen wij uitleg en werd er gebeden. De andere groep verbleef in het parochiezaaltje en deed het spel Escape Room the Game, een spel waarbij teamwork noodzakelijk is. Samen moet men opdrachten vervullen en problemen oplossen om de code te kunnen kraken. 

Nadat de wandelgroep was teruggekeerd in het zaaltje, gingen de spelspelers aan de wandel. Aan het einde van het programma werd gezamenlijk plechtig de vespersgebeden in de Basiliek. Ter afsluiting namen we in het zaaltje een Schiedams borreltje met avondeten van de Chinees.

Het was een lange dag met veel reisuren. Desondanks is het een geslaagde en zonnige dag geweest. Tijdens de OPN dagen versterken de priesterstudenten hun broederlijke band en geeft hen de mogelijkheid elkaar beter leren kennen en ervaringen uit te wisselen.