Priesterwijding Rajan Nesayian

Bij gelegenheid van de priesterwijding van Rajan Nesaiyan reisde de rector af naar India om bij de plechtigheid van Rajans wijding aanwezig te zijn. Met hem waren ook docent Dölle en oud-rector Vries aanwezig, evenals enkele in ons bisdom werkzame priesters uit India. 

Rajan werd in zijn thuisparochie tot priester gewijd door zijn bisschop Jeromedhas SDB. De bisschop en de wijdeling waren merkbaar verheugd over de Nederlandse delegatie. De voorbereidingen op de wijding waren enorm geweest: een grootste bühne, een overvloed aan bloemversiering en de geluidsinstallatie was ook bijzonder opvallend aanwezig. Niet alleen waren er heel veel priesters aanwezig, vooral ook het aantal parochianen was groot. Het hele plein was voor de openluchtmis gevuld. 

Aan het begin sprak rector Hendriks een welkomstwoord waarin hij zijn dankbaarheid en trots uitsprak. Hij legde de parochianen uit dat het Roermondse bisdom hun nieuwe priester hard nodig heeft, maar dat hij na tien jaar weer terug naar India zal komen. Ook bisschop Jeromedhas maakte de beweging duidelijk van missionarissen die vroeger naar hun plaats gekomen waren en nu weer terugkeren. Na de indrukwekkende priesterwijding volgde er een feesteten voor alle aanwezigen (!). 

Voorafgaand aan de wijding brachten de vorige en huidige rector een bezoek aan het huis van Rajan. Hier volgde een bijzonder hartelijke ontvangst. Overigens ontmoette de rector bij de wijding ook tal van familieleden van andere seminaristen. 

De volgende dag was er tijd voor toeristische bestemmingen, terwijl ‘s avonds de eerste heilige Mis van Rajan gehouden werd in een school voor dove en kansarme kinderen in Nagercoil. Ook hierbij was de familie van Rajan aanwezig en ook enkele bevriende priesters, van wie er een de feestpreek hield. 

De laatste dag van de reis bestond uit een bezoek aan bisschop Nazarene van het nabuurbisdom Kottar en het aartsbisdom Trivandrum. Ook hier was er een bijzonder gastvrij ontvangst. Alvorens het vliegtuig naar huis te nemen, was er tenslotte nog een bezoek voorzien aan de parochie van een van de seminaristen, waar er een enorm grote en prachtige nieuwe kerk was gebouwd.

Het was een bijzondere reis, met veel indrukken, die zeker de moeite waard was.   Over enkele weken komt Rajan weer terug naar Nederland om zijn parochiewerk als priester voort te zetten.