Rectorsfeest naar Aken

Dit jaar had het rectorsfeest een bijzonder karakter, omdat een flinke wandeling naar Aken er onderdeel van was. Om kwart voor acht vertrokken we met bijna vijftig man op weg naar het Wormdal om zo bij de Dom van Aken aan te komen. Het was een prachtige tocht door de natuur van zo’n 14 kilometer. Ondanks de slechte weersvoorspellingen bleef het droog en werd het een prachtige tocht.

Ondanks de grootte van de groep bleef het tempo goed en kwamen we om kwart voor elf aan bij de Dom van Aken. Daar werden we begroet door de Domprobst, de oud vicaris-generaal van Aken. We vierden in de Nikolauskapelle de H. Mis, waarna we ons verzamelden om op bezoek te gaan bij bisschop Dieser. Op het bisschopshuis werden we gastvrij ontvangen met een aperitief. De bisschop stelde zich voor en vertelde onder andere over het synodale proces dat op dit moment in zijn bisdom plaatsvindt met de naam “Vandaag bij u”. Na dit mooie bezoek was er gelegenheid om het lunchpakket te nuttigen in het Elisenpark, bij de warmwaterbron in het centrum van Aken. 

Vandaar vertrokken we naar de Jakobstrasse, naar de kapel waar Clara Fey wordt vereerd. Hier werden we opgewacht door zr. Magda Veronika en dhr. Scholz, de architekt van het bisdom, die iets over de nieuw ingerichte kapel en het leven van de zalige zuster Clara Fey vertelden. Doordat Clara Fey zo’n grote band had met Simpelveld, waar ze woonde, werkte en ook overleden is, had dit bezoek een bijzondere betekenis. We besloten het bezoek met het samen bidden met het gebed tot de zalige Clara Fey bij haar gebeente.

Om 15 uur werden we opnieuw in de Dom verwacht, waar proost Manfred von Holtum ons een zeer interessante rondleiding gegeven heeft. Hij ging in op enkele zeer interessante details over de belangrijkste voorwerpen in de kerk. Hierbij hoorde zeker de keizertroon, maar ook de kroonluchter, de preekstoel en de beide schrijnen met relieken en met het gebeente van Karel de Grote.

Na het bidden van het middaggebed en de vespers, gingen we naar een van de printen-bakkerijen in Aken. Bij de firma Klein werden we enthousiast onthaald door de eigenaar, die – in het Engels – een bijzonder interessant verhaal vertelde over het maken van printen. De studenten en priesters waren een en al oor, zeker ook doordat het verhaal werd toegelicht met het kunnen proeven van tal van verschillende soorten printen.

De lange dag werd besloten met een etentje in een gezellig Akens restaurant, “Zum wehrhaften Schmied”. Na dit samenzijn vertrokken we naar het station om van daar met de trein terug naar Herzogenrath te gaan. Het was een lange, maar zeer goede dag, waarbij het samenzijn ons zeker goed gedaan heeft!