Seminarweek media en communicatie

Van dinsdag 29 januari tot vrijdag 1 februari 2019 werd de seminarweek gehouden, met dit jaar het thema Communicatiewetenschappen. Zowel de seminaristen van het Grootseminarie Rolduc, als het Grootseminarie Redemptoris Mater hebben hieraan deelgenomen. De jaarlijks terugkerende seminar-weken zijn onderdeel van het studieprogramma.

Op dinsdag hadden wij drie interessante sprekers: Inleiding op communicatie(-wetenschappen) vanuit enkele kerkelijke documenten door rector Hendriks, Public Relations (PR) in de parochie door M. Bemelmans en Media en ethiek door H. Evers. Media speelt een belangrijke rol in de kerk en dagelijksleven, het was dan ook een interessante dag met waardevolle informatie!

Op woensdagochtend brachten wij een bezoek aan L1 te Maastricht met Matheu Bemelmans (Perschef Bisdom Roermond en oud-medewerker van L1). De studenten kregen een uitgebreide rondleiding met tekst en uitleg over Radio en TV en de manier van nieuwsberichten vergaren, selecteren, verwerken en publiceren. Aansluitend werd op Rolduc over de praktijk van communicatie in de parochie gesproken door pastoor-deken G. Lauvenberg. Twee jaar studeerde hij communicatiewetenschappen in M√ľnchen.

Op donderdag hebben wij mediatraining gehad door bedrijf Pittig in de Media.  PITTIG in de media is het media- en communicatieadviesbureau van Leontine de Vlieger en Nancy Wijnen. De theorie van de praktijk, gecombineerd met praktijk, met camera en interviews. Vervolgens werd hierop gereflecteerd. Waarbij veel voorbeelden werden getoond van hoe het wel en niet moet. Het was een leerzame praktische dag.

Deze seminarweek was heel interessant, wij hebben veel nieuwe kennis en ervaringen opgedaan. In ons dagelijks leven spelen media een belangrijke rol; iedereen kan media gebruiken en er iets erover leren. In de toekomst van het priester-zijn is het goed mogelijk om meer mensen te bereiken door het juist gebruik van verschillende media. 

Tekst: DH en BA